Σαρωτικοί πλειστηριασμοί στα σπίτια του λαού - Στο "σφυρί" ακίνητα των 100.000 ευρώ

Σε νέα δοκιμασία αναμένεται να βάλουν τις αντοχές της κοινωνίας οι πλειστηριασμοί που επανέρχονται από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό όχι μόνο γιατί θα εντατικοποιηθούν, αφού σύμφωνα με το πλάνο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές θα υπερβαίνουν τους 2000 κάθε μήνα αλλά και γιατί θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδήματα. Τους εργαζόμενους και οικογενειάρχες που κόπιαζαν μια ζωή για να αποκτήσουν ένα “κεραμίδι” σε για να στεγάσουν την οικογένειά τους, σε μια λαϊκή γειτονιά.

Τι έχει συμφωνηθεί

Η άτυπη συμφωνία που υπήρχε μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, ώστε οι πλειστηριασμοί να επικεντρωθούν σε μεγάλες κατοικίες με ειδικά χαρακτηριστικά έχει ακυρωθεί στην πράξη. Το απόθεμα των συγκεκριμένων κατοικιών είναι πεπερασμένο, τα “ρετιρέ” δεν επαρκούν για να καλύψουν τους στόχους και οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα που θα αγγίξει και τα… υπόγεια της κοινωνίας.

Οι πιέσεις του SSM

Οι τράπεζες πιέζονται από τον SSM (τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) να μειώσουν δραστικά τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων τους. Η οδηγία που έχει φτάσει από τη Φρανκφούρτη είναι ότι πρέπει στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει «well below 20%», δηλαδή πολύ πιο κάτω από 20%. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες τους έχουν θέσει ως στόχο στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να περιοριστούν στην περιοχή μεταξύ του 15%-17%.

Το όριο των πλειστηριασμών

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ. Είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019.

Έτσι, στις λίστες των πλειστηριασμών δεν υπάρχουν μόνο οι επώνυμες περιπτώσεις. Χιλιάδες είναι οι κατοικίες (κυρίως μικρής αξίας όπως αποδεικνύεται και όχι πολυτελείς όπως η κυβέρνηση θέλει να επικοινωνεί) που θα αλλάξουν χέρια υπό το βάρος χρεών. Το κοινωνικό κόστος οδηγεί σε αμηχανία το Μαξίμου ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία υπόσχεται παροχές και κοινωνικές παρεμβάσεις.

 

Από το economico.gr