Κόφτη στις εισφορές για λίγους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο καλάθι των προεκλογικών υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση βάζει και τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το μέτρο αφορά τα επονομαζόμενα «ρετιρέ». Ωστόσο, η υπόσχεση δεν συνάδει τόσο με το κλίμα παροχολογίας όσο και με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές, είναι πολύ πιθανό να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.

Στους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το πρόβλημα των επιβαρύνσεων εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει μάλιστα ένα ποσοστό μη μισθωτών ασφαλισμένων που εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ για τους οποίους προκύπτουν εξοντωτικές εισφορές.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως λέει,  καταβάλλει χαμηλότερα ασφάλιστρα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Θα αφορά μόνο 7.000-8.000 επαγγελματίες

Συγκεκριμένα , το υπουργείο θα εξετάσει την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα από 15.000 έως 70.000 ευρώ ετησίως στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπέρμετρη επιβάρυνση από φόρους και εισφορές.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται το άθροισμα φόρων και εισφορών να μην ξεπερνά το 50%-55% του ετήσιου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ελάφρυνση θα αφορά μόνο 7.000-8.000 επαγγελματίες. Ωστόσο, για να μην εμφανιστεί τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ μελετάται το ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 200 ευρώ η μίνιμουμ εισφορά, που είναι σήμερα 167 ευρώ.

 

Από το economico.gr 

Προτεινόμενα για εσάς