Η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων φέρνει αύξηση μισθών - Ποιους κλάδους αφορά

Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων η οποία αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις στους μισθούς χιλιάδων εργαζόμενων. Χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση των τεσσάρων πρώτων συμβάσεων από τις 25 που βρίσκονται εν ενεργεία. Πρόκειται για τις συμβάσεις των :

1. Τραπεζοϋπαλλήλων

2. Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας

3. Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας

4. Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.

Ειδικά για τη σύμβαση της ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Κούκος τονίζει ότι δεν θα ευνοήσει περισσότερους από 15 υπαλλήλους ξένης τράπεζας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη καθώς διοικήσεις των υπόλοιπων τραπεζών έχουν αποδεχθεί και εφαρμόζουν τους όρους της σύμβασης.

H απαγόρευση των μνημονίων

Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο απαγόρευε την υποχρεωτική εφαρμογή των όρων της κλαδικής σύμβασης που είχε υπογραφεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται από τη σχετική σύμβαση χιλιάδες εργαζόμενοι .

Η Υπουργός Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα υπογράψει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας , οι οποίες εκτιμάται ότι αφορούν συνολικά πάνω από 75.000εργαζόμενους ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Την ερχόμενη Πέμπτη στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων θα αναζητηθούν για τις συμβάσεις που αφορούν εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (κλαδική ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και 3 τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων) καθώς και για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία – λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

Γιατί αντιδρά ο ΣΕΒ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προβάλει της ενστάσεις του συνδέσμου σε σχέση με την επαναφορά των συμβάσεων. Συγκεκριμένα ζητά να μην επεκτείνονται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις ( πχ η σύμβαση των λογιστών) καθώς καλύπτουν εργαζόμενου σε τελείως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, αλλά και να μην επεκτείνονται οι συμβάσεις που αποτελούν προιόν υποχρεωτικής διαιτησίας. Ο κ. Φέσσας ζητεί επίσης, να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, ώστε να προστατεύονται οι μικρές επιχειρήσεις και εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι αν επανέλθουν οι παθογένειες και στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος «θα επιβεβαιώσουμε δυστυχώς ότι δεν μάθαμε τίποτα από τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση».

Σύμφωνα με τους όρους που έχουν θέσει οι δανειστές για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ το ύψος του μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδειχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του 51% είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα στοιχεία με το μητρώο των μελών τους.

 

Από το economico.gr