«Έκλεισε ο κύκλος των περικοπών» λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν συμφωνούν οι δανειστές...

Παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα – Δραγασάκη ότι «έχει κλείσει ο κύκλος των περικοπών» και ότι δεν θα συμπεριληφθούν οι μειώσεις των συντάξεων στον Προϋπολογισμό του 2019, τα κράτη μέλη του Eurogroup προμηνύουν μια δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία θα παρατείνει την αγωνία των συνταξιούχων, τουλάχιστον ως το Eurogroup της 10ης Νοεμβρίου, αναφέρει το ρεπορτάζ του Αργύρη Παπαστάθη στο newmoney.gr.

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς και οι δύο επιδιώξεις από ελληνικής πλευράς, για την ακύρωση ή τουλάχιστον την αναβολή των επώδυνων περικοπών κατά 18% (από τον Ιανουάριο του 2019), αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφύλαξη από τις χώρες που διαμορφώνουν τις ισορροπίες στο Eurogroup.

Ανησυχία για τις «παραχωρήσεις»

Κατά τις πληροφορίες το Βερολίνο βλέπει με ανησυχία το ενδεχόμενο «παραχωρήσεων» προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο ενώ πολλά κράτη κοιτούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ιταλία ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού.

Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί η αστάθεια στις αγορές (λόγω Τουρκίας, Ιταλίας και Αργεντινής) που αναδεικνύει τη διαρκή ευπάθεια των ελληνικών ομολόγων σε κάθε περιφερειακή εστία ανησυχίας. Η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε αυτή τη βδομάδα στην περιοχή του 4,4% παρά την αποκλιμάκωση λίγο κάτω από το 4,2% την περασμένη.

Το επίπεδο αυτό είναι απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές. «Καταφέραμε και περάσαμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά» δήλωσε χθες για το θέμα ο κ. Τσίπρας ωστόσο τα σχέδια της κυβέρνησης ακόμη και για μια δοκιμαστική επαφή με τις αγορές τους επόμενους μήνες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Eurogroup και ΔΕΘ
Μπροστά μας έχουμε Eurogroup την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ακολουθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και η επάνοδος του κουαρτέτου για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στο newmoney.gr ότι οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καθώς το κλίμα στο Eurogroup και στις αγορές δεν φαίνεται να ευνοεί εξαγγελίες που δεν θα έχουν συμφωνηθεί.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε την Πέμπτη και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν που τόνισε στην Αθήνα ότι «η 20η Αυγούστου δεν είναι η γραμμή τερματισμού, αλλά ένα ορόσημο στο μακρύ δρόμο της ανάκαμψης (…) Το να πει κανείς «αποστολή εξετελέσθη» θα ήταν πρόωρο. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Eurogroup αντανακλούν οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή κορυφαίος παράγοντας της Ευρωζώνης. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεν πρέπει να καταργήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». O ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της αναστολής της περικοπής των συντάξεων δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου παραπέμποντας στην επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Το σκληρό πακέτο των μειώσεων

Το πακέτο των ψηφισμένων μειώσεων από 1.1.2019 το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων ως το Νοέμβριο προβλέπει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξεις.

Τα ποσοστά περικοπών που βγάζει η τελική επεξεργασία κυμαίνονται ανά Ταμείο ως εξής:

-Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% ως 18%

-Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

-Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Περικοπή 18%

-Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% πάνω από 1.200 ευρώ

-Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% ως 18%

-ΤΣΑΥ – ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% ως 18%

 

economico.gr