Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην καταργήσει τα συμφωνηθέντα

Δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου η περικοπή των συντάξεων επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Σε νέα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην καταργήσει τα συμφωνηθέντα προχώρησαν οι Βρυξέλλες, επιμένοντας στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που συνομολογήθηκαν.

“Οι δεσμεύσεις είναι για να τηρούνται” επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε Έλληνες δημοσιογράφους στην έδρα της Κομισιόν, προειδοποιώντας την Αθήνα να μην πάρει πίσω οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο,που ζήτησε από τους δημοσιογράφους “δέσμευση ανωνυμίας”,  το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιέννη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη».Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

«Μην καταργήσετε τα συμφωνηθέντα»

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Ελληνική κυβέρνηση περνώντας στη μεταπρογραμματική περίοδο θα πρέπει να προσέξει αρκετά να μην πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις και να μην καταργήσει τα συμφωνηθέντα. 

Ερωτηθείς ευθέως αν υπάρχει συζήτηση για τη χρονική παράταση της περικοπής των συντάξεων ύψους 1% επί του ΑΕΠ στη 1/1/2019, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η συζητήση αλλά πως είναι πιθανό να γίνει στην Αθήνα όταν έρθουν οι θεσμοί για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση. 

Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζοντας τις δηλώσεις  Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

4 φορές το χρόνο οι έλεγχοι

Απαντώντας αν θα είναι διαφορετική η αποστολή στην Αθήνα από τις προηγούμενες ο αξιωματούχος απάντησε πως το σημαντικό είναι πως δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, αλλά “ενισχυμένη παρακολούθηση προγράμματος”, με τους αξιωματούχος να πηγαίνουν στην Αθήνα 4 φορές αντί για 2.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Από το newsroom του economico.gr