Οι οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων που απειλούνται με περικοπές αποδοχών έως και 18%

Κορυφώνεται η αγωνία για οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα που απειλούνται με περικοπές στις αποδοχές τους. Είναι ακριβώς αυτές οι περικοπές που προσπαθεί να «αποκρούσει» η κυβέρνηση.

Διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί την ώρα που διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σωθούν οι συντάξεις, ενώ αντιθέτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία προβάλλουν αντιρρήσεις.

Το «ψαλίδι» που φτάνει έως και 18% αφορά συνολικά 900.000 συνταξιούχους που έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά», αλλά για ορισμένους εξ αυτών η περικοπή θα χτυπήσει ταβάνι και θα φτάσει στο ανώτατο όριο του 18%.

Η «προσωπική διαφορά» η οποία με βάση τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε η περικοπή να μην ξεπερνά το 18% του συνόλου της σύνταξης. Είναι  η διαφορά ανάμεσα στη σύνταξη που είχε υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και εκείνη που προκύπτει με το νέο σύστημα το οποίο ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

Για τους περισσότερες συνταξιούχους, με το νέο σύστημα προκύπτει μικρότερη σύνταξη, αλλά υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες για τους οποίους η σύνταξη είναι μεγαλύτερη.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Σε αυτό τον άτυπο αγώνα, που αναδεικνύεται σε «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση, στην εμπροσθοφυλακή ανήκουν οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων για τους οποίους οι περικοπές θα είναι οι μεγαλύτερες:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκαν στις κατηγορίες ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης).
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης. Επίσης έμποροι, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ στις δυο ανώτατες κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Δικηγόροι, ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
  • Γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
Και οι κερδισμένοι

Στον αντίποδα υπάρχουν πάνω από 350.000 συνταξιούχοι που δικαιούνται αυξήσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς η σύνταξή τους βγαίνει υψηλότερη από το νέο σύστημα υπολογισμού. Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να λάβουν το επιπλέον ποσό σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από 1/1/2019. Πρόκειται κυρίως για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι αποχωρούν με μεσαίες αποδοχές, για παράδειγμα μέχρι 1.400 ευρώ.
  • Ασφαλισμένοι στα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι οποίοι δικαιούνται γενναία προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές. Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% θα κερδίσουν έξτρα ποσό που υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%.
  • Αυτοκινητιστές, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ
  • Δημόσιοι υπάλληλοι σε κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που αποχωρούν με 30 και κάτω χρόνια ασφάλισης.

Αυτές οι κατηγορίες, που έχουν θετική προσωπική διαφορά, θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται ανάλογα, σε κάθε περίπτωση.

Από το Newsroom του economico.gr

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ