Alpha Bank: Προς νέο πρόγραμμα εθελουσίας

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να δώσει νέα -στοχευμένα- κίνητρα αποχώρησης προσωπικού η διοίκηση της Alpha Bank , κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα β τριμήνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης εθελουσίας, η διοίκηση της Alpha τόνισε ότι διατηρεί ακόμη ιδιαίτερα υψηλή πρόβλεψη για την υλοποίηση προγράμματος αποχώρησης προσωπικού, η οποία μπορεί να καλύψει την έξοδο από την τράπεζα πολύ περισσότερων εργαζόμενων.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου, τα πρόσφατα κίνητρα του προγράμματος εθελουσίας αποδέχθηκαν 620 άτομα, τα οποία αποχώρησαν στην συντριπτική τους πλειονότητα εντός του τρέχοντος μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική πρόβλεψη, η οποία ανερχόταν στις 30/6/2018 στα 99,9 εκατ. ευρώ (103,3 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017) θα είναι σήμερα μειωμένη, κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Παραμένει, δηλαδή, εξαιρετικά υψηλή αποτυπώνοντας τη δέσμευση της τράπεζας για περαιτέρω μείωση του προσωπικού. Σημειώνεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 η διοίκηση της τράπεζας έκανε λόγο για «εύλογη ανάγκη μείωσης της δύναμης του προσωπικού συνεπεία της αναδιοργάνωσης και της απαιτούμενης ανακατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων».

Άλλωστε το τριετές (2017-19) επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει, μεταξύ άλλων, βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών λειτουργιών της τράπεζας, μείωση του λειτουργικού κόστους, ψηφιακό μετασχηματισμό και αξιοποίηση νέων λύσεων και υποδομών.

Με την αποχώρηση 620 εργαζομένων το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων μειώθηκε σε περίπου 8000 άτομα, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και προέβλεπε μείωση του προσωπικού κάτω από τα 9504 άτομα ως το τέλος του 2017.