Το Βερολίνο μας αποδεσμεύει τη δόση, στέλνοντάς μας μήνυμα για «τα συμφωνηθέντα»

Μήνυμα προς την Αθήνα να τηρεί τα συμφωνηθέντα στέλνει ξανά το Βερολίνο. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα την εκταμίευση της τελευταίας δόσεως των 15 δισ. ευρώ για την χώρα μας. Αλλά την ίδια στιγμή αποφάσισε και ότι η ίδια Επιτροπή θα έχει το τελικλό λόγο για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της Επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Γιατί είχε «σκαλώσει» η δόση

Η έγκριση για τα 15 δισ. ευρώ είχε «σκαλώσει» μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει για 6 μήνες την αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος) χωρίς πρώτα να το έχει συζητήσει στο Eurogroup. Έτσι για ένα μέτρο που κοστίζει (με βάση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) 16 εκατ. ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό, η Αθήνα υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι θα κάνει περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Παρότι το μέτρο αυτό ήταν άνευ ουσιαστικής σημασίας για τον κρατικό προϋπολογισμό και το συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας (από την στιγμή που στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ και τα 16 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία επίπτωση στους συμφωνημένους τελικούς στόχους) η Επιτροπή της Bundestag επιμένει να τίθενται ενώπιόν της όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον Προϋπολογισμό.

Αντιδράσεις στη Βουλή

Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της Deutsche Welle ακούστηκαν προτάσεις ακόμα και για απόρριψη της δόσης, κυρίως από τους Φιλελεύθερους και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας αποκλειστικά στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της.»

Ωστόσο στην ημερησία διάταξη της επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε και πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων η οποία και υπερψηφίστηκε. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank. Και αυτό παρότι η Επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις.

Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό Προϋπολογισμό. Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτόν τον τρόπο, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πηγή: economico.gr