Το Eurogroup μας "έκοψε" τη δόση των 15 δισ. - Ανυποχώρητοι και στις περικοπές των συντάξεων

Το Eurogroup έβαλε πάγο στις σκέψεις της κυβέρνησης να μεταθέσει … στην επόμενη κυβέρνηση την περικοπή των συντάξεων. Επίσης, πιέζει την Αθήνα να λάβει ισοδύναμα μέτρα για να ισοφαρίσει τις απώλειες των εσόδων που θα έχει το δημόσιο από τον μειωμένο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το Προσφυγικό.Έτσι αναβλήθηκε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, μετά από ένσταση  της Γερμανίας. 

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα είναι πως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση η να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να ισχύσουν τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη ρύθμιση του χρέους.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε ερώτηση για πιθανή «ευελιξία» σε ψηφισμένα μέτρα μετά το μνημόνιο, και ιδιαίτερα για τη πιθανότητα να μην περικοπούν οι συντάξεις τον προσεχή Ιανουάριο, απάντησε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών, ιδίως τώρα στο τέλος του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος.

Έκπληξη από το Βερολίνο

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες όλοι οι Υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο εκτός από τη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ δεν το επικύρωσε εξαιτίας “εσωτερικών διαδικασιών”. Αυτές σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αντισταθμιστικά μέτρα

Το Βερολίνο φέρεται να ζητάει αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση από τους θεσμοθετημένους στόχους του προγράμματος.

Όπως εξήγησε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μεγάλο, καθώς ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα βρει ισοδύναμα, ύψους 28 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι αυτή η δέσμευση θα επιτρέψει στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα πρότεινε την περικοπή 28 εκατομμυρίων από τον αμυντικό προϋπολογισμό της έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ.

Πάμε για τον Αύγουστο

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει τη τελευταία δόση ύψους 15 δις, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, που έσπευσε να δηλώσει πως αυτή θα γίνει στις αρχές Αυγούστου. Το σημαντικό είναι όμως πως η Γερμανία βάζει πόδι και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στις ελληνικές δεσμεύσεις στη μετα τα μνημόνια εποχή, καθώς τώρα η Ελληνική κυβέρνηση ωθείται να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ – περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- από άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα νωρίς τον Αύγουστο.

Τι σημαίνει η άρνηση του Βερολίνου

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Το βερολίνο θέλει να κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε  διευκόλυνση στην Αθήνα σε όσα έχει δεσμευτεί να πράξει μετά τον Αύγουστο.

Γι’μαυτό και η Γερμανική ηγεσία προχώρησε στο προσωρινό μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.

 

economico.gr