Όλα όσα μάς φέρνει "ο κορσές της μεταμνημονιακής εποπτείας": ρήτρες, μέτρα και πλαίσιο εποπτείας

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 12 και 13 Ιουλίου ξεκινά το σύνθετο πλέγμα της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στο περιθώριο του Eurogroup: 

Θα υπογραφούν από τους υπουργούς των Οικονομικών τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων,

Ρυθμίζονται οι ρήτρες  και οι διαδικασίες για τη δόση των 15 δισ. ευρώ και 

Ορίζεται το πλαίσιο της ενισχυμένης παρακολούθησης και της αξιολόγησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εγκρίνει τα τελικά κείμενα της τέταρτης επικαιροποιήσης του μνημονίου. Μια μέρα μετά το ΕWG, θα εγκρίνει τη δόση σε νέα συνεδρίαση. 

Παράλληλα η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της αλλά και την Απόφαση Ενεργοποίησης του Κανονισμού ενισχυμένης εποπτείας.

Πρόκειται για επανάληψη με τον νομικό τύπο του Κανονισμού των δεσμεύσεων που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος. Με άλλα λόγια πρόκειται για την επιβεβαίωση των δημοσιονομικών στόχων και για την ολοκλήρωση όσων παρεμβάσεων προβλέπονται στα μνημόνια.

Με αυτή τη διαδικασία ξεκινούν οι περιοδικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, αυτό που εμείς δημοσιογραφικά, για να καταλαβαινόμαστε, λέμε «ο κορσές της μεταμνημονιακής εποπτείας”.

economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς