Τσακαλώτος για όσα υπέγραψε: Μεγάλη η λιτότητα, αβάσταχτη η φορολογία, υπερβολικό το πλεόνασμα!

Το επίπεδο της λιτότητας “είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό” και  “Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι υπερβολικά υψηλό» δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ευκλείδης  Τσακαλώτος. Μιλώντας στο Πρακτορείο  Reuters, παραδέχτηκε ακόμη ότι «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε και άλλα: To τσουνάμι της φορολογίας και των εισφορών χτύπησε τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα, λέει,  είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχουν ξεκάθαρα αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια».

Χρειάζεται καλύτερη στόχευση

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος ήταν υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε.

Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρακτορείο Reuters.

«Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας»

Καθώς προετοιμάζεται για συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη τις επόμενες μέρες και στην Ασία τον Σεπτέμβριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η Ελλάδα είχε τηρήσει τις υποσχέσεις της στους πιστωτές.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία του Eurogroup προσέφερε σαφήνεια στους επενδυτές και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει είτε  «είτε μιλάμε για 10ετές κρατικό ομόλογο είτε μιλάμε για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Το «δίχτυ ασφαλείας»

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί είναι ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας.

Επίσης, υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.

economico.gr