Σήμερα τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποιούνται απόψε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του δημάρχου Μυκόνου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες και του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη.

Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος – Πάρος και Σύρος – Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Αυτή περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο.

Στη συνέχεια, η 3η φάση περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Η 4η φάση περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι διασυνδέσεις των νησιών εξοικονομούν χρήματα για τους καταναλωτές και βελτιώνουν το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των νησιών.