Γιάννης Στουρνάρας: Βιώσιμο το χρέος - Οι 3 κίνδυνοι για την ομαλή έξοδο από τα μνημόνια

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχυριστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η ανάλυση της βιωσιμότητας

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται η νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ αποφαίνεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά θα σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική της βιωσιμότητάς του εξαρτάται από τη σταθερή πειθαρχία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η έκθεση θα επιμείνει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε περίπτωση μεταβολής των οικονομικών συνθηκών.

Οι τρείς κίνδυνοι

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα επισημάνει ωστόσο τους τρεις κινδύνους που ενδέχεται να αλλάξουν τα μακροοικονομικά δεδομένα. Αυτοί σχετίζονται με την πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, με αρνητική επίδραση από το διεθνές περιβάλλον στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις ενδεχόμενες αστοχίες στη δημοσιονομική συμμόρφωση, με δεδομένο ότι η χώρα έχει δεσμευτεί με υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Ο κ. Στουρνάρας θα πεί σήμερα ότι συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η ένταξη αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ, η οποία θα εξετάσει την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα σε συνδυασμό με την δική της εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη βαθμίδα στην οποία θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στις αξιολογήσεις των διεθνών Οίκων.

Ο κ.  Στουρνάρας είναι πολύ πιθανόν να επαναλάβει και σήμερα τη θέση του ότι θα ήταν καλύτερα αν η χώρα είχε πάρει την προληπτική πιστωτική γραμμή, καθώς κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος στο μελλοντικό δανεισμό της.

Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr