Μείωση του ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Μία σειρά από στοχευμένα διορθωτικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η προώθηση φοροελαφρύνσεων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να αποκαταστήσει αδικίες και βάρη που έχουν πλήξει εδώ και καιρό τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Εντός του Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κλπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Την είδηση αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στην πρώτη του συνέντευξη μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου επεσήμανε ότι μετά τη συμφωνία και την έξοδο από το μνημόνιο θα αυξηθεί και ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.

ΕΝΦΙΑ

Οι υποσχέσεις, μέσω διαρροών, από την κυβέρνηση για μείωση των φόρων, περιλαμβάνουν για τον ΕΝΦΙΑ ένα τριπλό σενάριο στο οποίο προωθείται η κατάργηση του φόρου για μικρές περιουσίες ως και απαλλαγή από την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης για όλους.

Το μεγάλο πρόβλημα για το κυβερνητικό στρατόπεδο με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών είναι η αύξηση που προκύπτει στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Έτσι διαρρέεται πλέον και με συγκεκριμένα παραδείγματα η πρόθεση μείωσης ή συγκράτησης του φόρου, ακόμη και για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εισφέρει ως άμεσος φόρος στον κρατικό κορβανά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την παροχή ενός νέου αφορολόγητου ορίου προκειμένου να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ η λεγόμενη «λαϊκή» κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η απαλλαγή από το «χαράτσι» της κύριας κατοικίας με επιφάνεια που δεν ξεπερνά, για παράδειγμα τα 50 τ.μ., και η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο (π.χ. τα 50.000 ευρώ).

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί, θα επιφέρει μια μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους έως και 400 ευρώ.

-Το τρίτο σενάριο αφορά στο «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, με μείωση των σχετικών συντελεστών υπολογισμού της.

-Τέλος, το τέταρτο σενάριο προβλέπει το συνδυασμό της μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να τεθεί ένα ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να κοστολογηθούν και στη συνέχεια να έχουν και την έγκριση των δανειστών.

Κλίμα… υποσχέσεων

Δεν παύει ωστόσο να γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τσουχτερά “ραβασάκια’ σε κλίμα υποσχέσεων, δεδομένου ότι τον Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, που αντί να καταργηθεί, θα αυξηθεί, με περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται κληθούν να πληρώσουν ποσά-φωτιά.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Έτσι, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να σταλούν τον Αύγουστο.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.