Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup – Θετικά τα μηνύματα για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup, όπου θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.

Την αισιοδοξία τους ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι Υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των Υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγει στις αγορές.

Από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μοσκοβισί: Ιστορική μέρα

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.

Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

Ρέγκλινγκ: Δώσαμε 47 δισ. στην Ελλάδα

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίς μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι, σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον. «Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Σεντένο: Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος»

«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Αισιόδοξοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν από το Λουξεμβούργο, όπου γίνεται σήμερα το Eurogroup, με μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους