Σήμερα ο Παγκόσμιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας-Οι Renegades η ελληνική συμμετοχή

Η ομάδα μαθητών του 6ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας που δημιούργησε την «Renegades» (κεντρική φωτό), μια σπουδαία ιδέα για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ στους δρόμους, κέρδισε την εθνική αναμέτρηση και διαγωνίζεται σήμερα διαδικτυακά με άλλες 18 ομάδες παγκοσμίως.

Στις 4 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ο Ελληνικός Διαδικτυακός Τελικός Διαγωνισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» – «Social Innovation Relay» του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide και του Junior Achievement Europe που υλοποιεί στην Ελλάδα το  Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Συνολικά, προκρίθηκαν και διαγωνίσθηκαν στον τελικό 10 μαθητικές ομάδες με ξεχωριστές ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερη ευαισθησία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως άτομα με ειδικές ανάγκες ή μακροχρόνια άνεργοι. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής-στελέχη της ΝΝ, δυσκολεύτηκαν πολύ να αναδείξουν την πρώτη ομάδα καθώς όλοι οι μαθητές κατέπληξαν με τις παρουσιάσεις των ιδεών τους -που έγιναν μέσω skype- αλλά και με τα επιχειρηματικά πλάνα που είχαν δημιουργήσει. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα «Renegades» από το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας με την ιδέα: Αισθητήρας Ραμπών Πεζοδρομίου. Δεύτερη ήταν η ομάδα «Pizza Club» (ΓΕΛ Νέων Μουδανιών) με την ιδέα Ιnto the Woods και τρίτη η ομάδα «Εν Δράσει» (B’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού) με την ιδέα Ωτοδιάθεσις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιείται σε επίπεδο ιδέας και με θεωρητικό business plan. Η διαδικασία ενθαρρύνει τη συμμετοχή παιδιών από κάθε γωνιά του πλανήτη -κυρίως από μη προνομιούχες περιοχές- και δίνει τη δυνατότητα να διαγωνίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες ταυτόχρονα και ισότιμα.

«Η συμμετοχή μας στο διαδικτυακό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας, που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/JA Greece, μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε ομαδικά και να σκεφτούμε λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», δήλωσαν οι μαθητές που αποτελούν την ομάδα «Renegades», Νικόλας Μαραγούσιας, Παναγιώτης Σάμιος και Ορέστης Σεχάι. «Η ιδέα μας είναι η κατασκευή και  τοποθέτηση ενός ειδικού αισθητήρα στις ράμπες που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρίες, ο οποίος  θα έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει το όχημα “σαρώνοντας” την πινακίδα του. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας θα προειδοποιεί τον οδηγό με ένα φωνητικό μήνυμα, το οποίο θα λέει, ότι έχει παρκάρει παράνομα, έτσι ώστε να του δίνει το χρόνο να συνειδητοποιήσει το λάθος του και να απομακρύνει το όχημα. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, ο αισθητήρας μας θα έχει άμεση επικοινωνία με την τροχαία καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έτσι ώστε να απομακρυνθεί άμεσα το αυτοκίνητο που παρεμποδίζει την κυκλοφορία των ΑμεΑ. Πιστεύουμε ότι η ιδέα μας μπορεί να πραγματοποιηθεί και θα δώσουμε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό τον καλύτερό μας εαυτό, με σκοπό και να φέρουμε διάκριση στη χώρα και το σχολείο μας αλλά και να προσπαθήσουμε να υλοποιηθεί η ιδέα μας για το κοινό καλό», είπαν με αισιοδοξία τα παιδιά.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Ειρήνη Καϊμακάμη – Γεωργία Μανάρα δήλωσαν : «Τα προγράμματα που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/JA Greece,  και ιδιαίτερα ο   «Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας»  αποτελεί  ένα από τα καλύτερα εργαλεία για βιωματική μάθηση των κοινωνικών  μαθημάτων που διδάσκουμε. Μας βοηθάει στην εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών, στην  εκμάθηση στάσεων δεξιοτήτων και αξιών που προωθούν την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή στα κοινά,  με στόχο το γενικό καλό, ώστε να γίνουν κοινωνικά ευαίσθητοι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.»

Τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά τον εθελοντή κ. Δημήτρη Σπηλιωτόπουλο, Customer Services Manager Marketing της ΝΝ,  για την βοήθεια του και την υποστήριξη του σε όλη τη  διάρκεια του διαγωνισμού.

«Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εντρυφήσουν σε μία σύγχρονη έννοια: την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακαλύπτουν έναν τρόπο να συνδυάσουν την επιχειρηματικότητα με την προσφορά πίσω στην κοινωνία και παράλληλα, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον τους όπως ενσυναίσθηση, συνεργατικότητα, ικανότητες παρουσίασης και έρευνα αγοράς,» τόνισε η Υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Γεωργία Γλεούδη.

Οι μαθητικές ομάδες στηρίχτηκαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς από εθελοντές – μέντορες της ΝΝ Hellas (φωτό αριστερά) οι οποίοι μέσω διαδικτυακών συναντήσεων βοήθησαν έμπρακτα τους μαθητές να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους. Η ΝΝ αποτελεί παγκόσμιο χορηγό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» το οποίο υλοποιείται σε δέκα εννέα χώρες.

Η κα Έλενα Μαθιού-Rose, Chief Marketing Officer, ΝΝ Hellas δήλωσε σχετικά: «Στην ΝΝ Hellas πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται πρωτίστως μέσα από την εκπαίδευση της νέας γενιάς. Επενδύοντας στους νέους της χώρας μας, επενδύουμε στο μέλλον μας. Μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιούμε, στηρίζουμε τους εφήβους δίνοντας τους την ευκαιρία να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες και δημιουργικό τρόπο σκέψης

Οι δέκα μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν στον Εθνικό Τελικό Διαγωνισμό ήταν:

  • Γυμνάσιο ΤΛ Γαυρίου Άνδρου – Ομάδα Dream Team & Ιδέα: Andros Bonding
  • 2ο ΕΠΑΛ Χανίων – Ομάδα: Φως στα Νέα & Ιδέα: Φως στα Νέα
  • ΓΕΛ Νέων Μουδανιών – Ομάδα LALALA & Ιδέα: Kickstart
  • Γυμνάσιο με Λ.Τ. Καστελλόριζου – Ομάδα Megistis & Ιδέα: Κοινωνικός Πολυχώρος Biorest
  • 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου- Ομάδα: Ξεναγοί Ιστορίας
  • 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας – Ομάδα: Renegades & Ιδεα: Αισθητήρας Ραμπών Πεζοδρομίου
  • ΓΕΛ Νέων Μουδιανών – Ομάδα: Pizza Club & Ιδέα: Into the woods
  • Β’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού – Ομάδα: The future & Ιδέα: Safe Walking Stick
  • 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου – Ομάδα Dimela & Ιδέα: Sec.Han.
  • Β’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού – Ομάδα: Εν δράσει & Ιδέα: Ωτοδιάθεσις

 

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας (Social Innovation Relay) που υλοποιεί στην Ελλάδα το ΣΕΝ/JA Greece: Eίναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές (15-18 ετών) να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικειώνονται με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα αναπτύσσουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.