ΔΝΤ: Θα αναλάβουμε μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ακόμη και εκτός προγράμματος

Θολό παραμένει το σκηνικό των συζητήσεων του άτυπου Washington Group στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος και τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα, όπως επιβεβαίωσε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την ενημέρωση που έκανε στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Όπως τόνισε, οι συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται στο Παρίσι, με την συμμετοχή και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

«Ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, και οι διαδικασίες αποφάσεων του Ταμείου προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα είναι αυστηρά καθορισμένες.

Ο Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ωστόσο, πως ακόμα και αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ με ειδική χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και θα αναλάβει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, για να διαπιστώσει αν μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. 

«Ακόμα και στο σενάριο της μη χρηματοδότησης, θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, με τις εκθέσεις του άρθρου 4, με την παροχή συμβουλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις, υπενθυμίζοντας ότι αν και το Ταμείο δεν έχει εκταμιεύσει από το 2014, εμπλέκεται ακόμα ενεργά στο ελληνικό ζήτημα.

Πλέον είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει το θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα είναι παρούσα η ίδια η Κ. Λαγκάρντ για να παρουσιάσει την έκθεση του Ταμείου για την Ευρωζώνη.

Με φόντο την πρωινή συνεδρίαση του Washington Group, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Ταμείου ο Πόουλ Τόμσεν και ο νέος εκπρόσωπος στο Κουαρτέτο, Πέτερ Ντόλμαν, ο Τζέρι Ράις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ούτε εκείνης που προηγήθηκε σε επίπεδο υπουργών G7, παρά τις πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών, που αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι αμετακίνητη από τις θέσεις της για περιορισμένες παρεμβάσεις στο ελληνικό Χρέος κι ότι η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας, παραμένει μεγάλη.

Ως «κλειδί» χαρακτηρίζεται η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζεται μια κοινή Ανάλυση με τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, μάλλον προετοίμασε το έδαφος για μια ξεχωριστή Ανάλυση Βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Έκθεσης του Άρθρου 4, που όπως τόνισε θα στηρίζεται στις «καλλίτερες παραδοχές», για την οικονομία μιας χώρας όπως η Ελλάδα.