Άκαρπη η συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι - «Πάγος» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Washington Group για το ελληνικό χρέος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Ιουνίου 2018, στο Παρίσι, απουσία εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι συμμετέχοντες πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να βρουν ούτε σήμερα μια κοινή γραμμή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ειδικότερα, επιχειρήθηκε να βρεθεί μια φόρμουλα διαπραγματεύσεων κυρίως μεταξύ του Ταμείου και της γερμανικής κυβέρνησης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα πρώτα μηνύματα από διπλωματικούς κύκλους δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια φιλόδοξη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που θα κάνει στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση της Γερμανίας παραμένει αρκετά αυστηρή και δεν επέτρεψε ως τώρα τη σύγκλιση με το ΔΝΤ καθώς επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των περίπου 130 δισεκατομμυρίων από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 15 και η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.

Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο EuroWorking Group (EWG), το οποίο κατ’ εξαίρεση θα συνεδριάσει σήμερα (7/6) στο Παρίσι και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ατζέντα του EWG βρίσκονται εκτός από το χρέος και τα προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και υποδόση 1 δισ. ευρώ.