Η πολιτική κρίση στην Ιταλία επηρεάζει τις αγορές - Αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα του νότου

Οικονομικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, καθώς τα σενάρια εξόδου της γειτονικής χώρας απ’ την Ευρωζώνη έχει φουντώσει. Εκτός από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, έχουν επηρεαστεί και αυτές όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, την ώρα που η Ελλάδα αναζητά τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε και στο  3,2% από 2,35% που ήταν χθες το πρωί. Η απόδοση του μονοετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε  κατά 1.000% σε σχέση με χθες και από το 0,03%, βρίσκεται σήμερα στο 1,06%.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι ελληνικοί τίτλοι με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται μία «ανάσα» απ’ το 5% και του 5ετούς να έχει ξεπεράσει το 4%.

«Ανησυχούμε ότι εάν υπάρχει αστάθεια και αυτή η αστάθεια έχει αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση, αυτή η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει παραπάνω προβλήματα για την Ελλάδα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters o Νικος Κοτζιάς.

Αύξηση παρατηρείται  στα ομόλογα Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Σημαντικές πιέσεις από χθες δέχεται και το ευρώ, το οποίο σήμερα υποχωρεί στο επίπεδο του 1,1568 ΔΟΛ. Μάλιστα, η τελευταία μηνιαία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Sentix,  δείχνει πως ο αριθμός των επενδυτών που περιμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα μέλος της τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί  σημαντικά.