Moody's: "Αρνητικό πιστωτικό γεγονός το εκλογικό αποτέλεσμα" σύμφωνα με δύο εκθέσεις της

Ως αρνητικό πιστωτικό γεγονός για το αξιόχρεο της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η Moody’s σε δύο ξεχωριστές της εκθέσεις που απέστειλε προς τους πελάτες της. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης το εκλογικό αποτέλεσμα παρατείνει τους κινδύνους ρευστότητας, χρηματοδότησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ειδικότερα για τις τράπεζες, σημειώνει πως παρατείνονται οι κίνδυνοι ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και πως η χρήση πόρων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Moody’s. Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η επιτυχία του ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε παράταση ή ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, αυτό είναι credit negative για τις ελληνικές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank- διότι θα παρατείνει τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στην διατήρηση της ρευστότητας. «Η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ο οίκος σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση στήριξης από τους πιστωτές και σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μερική διαγραφή του χρέους της χώρας. Η αβεβαιότητα οδήγησε σε νέα φημολογία αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο.