Σε ποιους δήμους σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη αυξάνονται οι αντικειμενικές

Σε μια ιδιόρρυθμη αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές ζώνης στις αντικειμενικές αξίες στις θεωρούμενες λαϊκές συνοικίες και μη προνομιούχες περιοχές και τις αφήνει χωρίς ουσιώδεις αλλαγές ή μειώνει τις τιμές στις ζώνες – ρετιρέ. Στις νέες τιμές θα υπολογιστεί ανάλογα και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Θύματα οι λαϊκές περιοχές

Οι αυξήσεις που επιφυλάσσει το υπουργείο σε πολλές περιοχές φτάνει και το 40%, Αυτό αφορά κυρίως περιοχές που η σημερινή τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 550 και 800 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε ακριβές περιοχές, οι ιδιοκτήτες μπορεί να δουν και μειώσεις που φτάνουν το 20%.

Σε ποιες περιοχές αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (Ντίνος Σιωμόπουλος) ήδη το υπουργείο έχει καταλήξει σε νέες υψηλότερες τιμές ζώνης στις ακόλουθες περιοχές:

ΑΤΤΙΚΗ. Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνών, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωροπός, Άνω Λιόσα, Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Ζεφύρι,  Ελευσίνα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδος, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτης.

Σταδιακή αύξηση

Άλλες πληροφορίες (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Κωστής Πλάτζος) αναφέρουν ότι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι σταδιακή σε βάθος τριετίας, καθώς οι αντικειμενικές θα ελομοιώνονται με τις τιμές αγοράς σταδιακά και με βάση τα συμβόλαι απου πραγματοποιούνται.

Δηλαδή φέτος δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στις περισσότερες των περιπτώσεων:Το 82% των ακινήτων δεν θα αντιμετωπίσει καμμία διαφορά στον οφεολόμενο ΕΝΦΙΑ, στο 10% θα προκύψουν αυξήσεις και στο 8% θα προκέίψουν μειώσεις.

Πότε δεν αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα κλιμάκια ανά τιμή ζώνης, τα οποία προσδιορίζουν και το φόρο που θα πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης.

Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, οι ιδιοκτήτες σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 550-600 ευρώ, θα υποστούν αυξήσεις στο ν ΕΝΦΙΑ μόνο  αν οι νέες τιμές αυτές διαμορφωθούν  πάνω από τα 750 ευρώ. Κάτω από το όριο αυτό, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ο ίδιος (2,8 ευρώ ανά τ.μ.)

Κριτήριο τα όρια των κλιμακίων

Το ίδιο ισχύει και στα υψηλότερα κλιμάκια. Αν οι νέες τιμές αυξηθούν μεν αλλά παραμένουν στο εύρος του ίδιου κλιμακίου (π.χ. μεταξύ 751 και 1,000 ευρώ) ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος (2,9 ευρώ ανά τ.μ. Το ίδιο και στις πολύ ακριβές περιοχές. Όσο και να αυξηθεί η τιμή ζώνης σε περιοχές με σημερινή τιμή πάνω από τα 5.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος.

Με δύο λόγια

Πολλές θεωρούμενες ως μη προνομιούχες περιοχές, με τις νέες ρυθμίσεις γίνονται προνομιούχες και οι ιδιοκτήτες εκεί θα πληρώσουν κάτι παραπάνω για την αναβάθμισή τους.

economico.gr