Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν υπερβολική

Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική και τα δύο πρώτα προγράμματα υποτίμησαν το κόστος της προσαρμογής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και τα αποτελέσματά της πολύ δραστικά, απάντησε: «Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας. Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό – και φυσικά δεν προγραμμάτισαν – μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάσθηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό».

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη, τον οποίο επικαλούνται η Γερμανία και άλλες χώρες, έχει μειωθεί ήδη πάρα πολύ.

«Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε μεγάλη κρίση – η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – έχουν κάνει τεράστια προσαρμογή και μπορούν να λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων.