Έλενα Κουντουρά: Επιπλέον δύο εκατ. τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2018

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα εφέτος σε σχέση με πέρυσι δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας ότι η εξαιρετική πορεία των τριών προηγούμενων ετών με ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη συνεχίζεται και το 2018 με την τάση να είναι περισσότερο ανοδική από κάθε άλλη χρονιά.

Στη συνέντευξη της, η κα Κουντουρά επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει στη μεγάλη ζήτηση και στις αυξημένες ροές τουριστών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε να προσελκύσει την τριετία 2015-2017 νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 25.000 νέες κλίνες προστέθηκαν σε μεγάλες μονάδες 5 και 4 αστέρων άνω των 300 κλινών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Τουρισμού Ελένης Κουντουρά στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Κώστα Χαλκιαδάκη:

-Ποιες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα τουριστική χρονιά;

-Το 2018 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά. Το 1ο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 20%. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που ουδέποτε είχαν χειμερινή τουριστική κίνηση έχουμε πετύχει εντυπωσιακή άνοδο. Όπως η Κρήτη, στην οποία καταγράφεται μία τεράστια άνοδος 800% από την αρχή του έτους ως και το τέλος Μαρτίου, με περισσότερους από 50.000 τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.

Η εξαιρετική πορεία των τριών προηγούμενων ετών με ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη συνεχίζεται και το 2018 με την τάση να είναι περισσότερο ανοδική από κάθε άλλη χρονιά. Από την εξέλιξη των προκρατήσεων αναμένουμε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες για φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2017 – 30,1 εκατ.) και στοχεύουμε ως τέλος του έτους να πετύχουμε μία συνολική άνοδο άνω του 10%.

Συνεχίζουμε να προβάλουμε και να προωθούμε νέους ελληνικούς προορισμούς, να επενδύουμε στα θεματικά μας προϊόντα και να ενισχύουμε το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών. Μέσω του ΕΟΤ προβάλουμε και προωθούμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

-Ποιο είναι το στοίχημα της νέας περιόδου;

-Τις δύο προηγούμενες χρονιές (2016, 2017) σε εξαιρετική συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και όλους τους ιδιωτικούς εμπορικούς και τουριστικούς φορείς, πετύχαμε μία σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τόσο οι μήνες της άνοιξης (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος), όσο και του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014.

Όμως, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν αρκεί. Πόσο άλλωστε να «επιμηκύνει» κάποιος το ελληνικό καλοκαίρι; Γι’αυτό, ο τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο αποτελεί τον «πυρήνα» της Εθνικής-Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής μας. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε στρατηγικά νέους προορισμούς και θεματικά τουριστικά προϊόντα, και επιδιώκουμε η τουριστική κίνηση να διαχέεται ισόρροπα 365 ημέρες τον χρόνο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αυτή είναι η νέα πρόκληση που καλούμαστε πλέον να ανταποκριθούμε. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπουμε τις ενέργειές μας να αποδίδουν από το ξεκίνημα του έτους, με τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης για πρώτη φορά την χειμερινή περίοδο.

Δεν εφησυχάζουμε όμως. Από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο» σε Κρήτη και Ρόδο για τη σεζόν 2018-2019. Επίσης, αναδεικνύουμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς τουρισμού πόλεως (city-break) για τουρισμό όλο τον χρόνο.

-Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα χρόνια;

-Σε όλες τις στρατηγικές μας κινήσεις, στόχος μας είναι να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες και έσοδα, επωφελείς επενδύσεις και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητα μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη, χρόνο με τον χρόνο, ζήτηση που υπάρχει και ειδικά για μονάδες υψηλών κατηγοριών.

Με το ελκυστικό περιβάλλον που δημιουργήσαμε, με τη συνεχή ενίσχυση όλων των τουριστικών μεγεθών, πετύχαμε να προσελκύσουμε την τριετία 2015-2017 νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Περισσότερες από 25.000 νέες κλίνες προστέθηκαν σε μεγάλες μονάδες 5 και 4 αστέρων άνω των 300 κλινών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΠΑΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού. Ενώ, διεθνείς όμιλοι διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate, και έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να επενδύσουν στην ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού σε μια νέα αντίληψη και προσέγγιση, περισσότερο βιώσιμη και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.