Έτσι χτίστηκε η αυτοκρατορία Σκλαβενίτη – Απ’ την εταιρεία ξυλείας στην Λευκάδα στα 538 καταστήματα

Χρόνια ολόκληρα η εταιρεία Σκλαβενίτης είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της χώρας.

Η ιστορία της ξεκίνησε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, από τη Λευκάδα, απ’ όπου είναι η καταγωγή της οικογένειας.

Το 1920 η οικογένεια Σκλαβενίτη δημιούργησε εταιρεία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών.

Το 1936 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά, καθώς ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που επρόκειτο να σταλούν στο εξωτερικό. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης έφυγε από την Λευκάδα για την Αθήνα. Η κατοχή βρίσκει την οικογένεια σε κάκιστη οικονομική θέση.

Το 1942 πέθαναν και οι δυο γονείς και η εταιρεία ήρθε στα χέρια των παιδιών τους, Σπύρο και Γιάννη Σκλαβενίτη.

Τα δυο αδέλφια Σκλαβενίτη στράφηκαν στο εμπόριο μπακαλικής και μπαχαρικών στον Πειραιά. Το 1950 κάνουν μια γνωριμία που θα αποδειχθεί σταθμός: γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

Μετά από τέσσερα χρόνια τα αδέρφια μαζί με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο ιδρύουν την εταιρία Σκλαβενίτης και ΣΙΑ, με έδρα τα Πετράλωνα και αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ίδρυσαν την πρώτη εταιρεία delivery στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ». Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής την εδραίωσαν. Σε πολύ σύντομο διάστημα, η εταιρία δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Πότε ίδρυσαν το πρώτο σούπερ μάρκετ

Το 1969 δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα λιανικής. Και το 1971 άνοιξαν στη λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι, το πρώτο σούπερ μάρκετ. Σήμερα, εκεί, βρίσκονται κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Σκλαβενίτης.

Το 1993 πέθανε ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας.

Ένα χρόνο πριν υπήρξε πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Κι αυτή όπως κι άλλες, απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια τα ηνία νέλαβαν η Μαρία, ο Γεράσιμος αλλά και ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης.

Οι τρεις τους κατάφεραν να φτάσουν πολύ ψηλά την επιχείρηση. Όχι μόνο άνοιξαν νέα καταστήματα αλλά εξαγόρασαν κι άλλα. Όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου. Εξαγόρασαν επίσης 28 καταστήματα άλλων αλυσίδων: της Ατλάντικ (10), της Δούκας (4), της Μπαλάσκας (5), της Extra Πρώτα και Φθηνά (9).

Η συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο

Η εταιρία ενδιαφέρθηκε πρώτη για την συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο.

Μετά από αρκετούς μήνες και ενώ οι προμηθευτές δέχτηκαν «κούρεμα» 50% η συμφωνία έκλεισε.

Τον Μάρτιο του 2017 η εταιρία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος.

Η εταιρεία μόλις εξαγόρασε την «Μαρινόπουλος», έφτασε να έχει 538 καταστήματα και περίπου 23.000 εργαζόμενους σε Ελλάδα και Κύπρο.