Εξαιρείται προσωρινά από τους δασμούς του Τραμπ η ΕΕ – Τι φοβήθηκαν οι ΗΠΑ

Την αναστολή της επιβολής των επιπρόσθετων δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κάνει πίσω, έστω και προσωρινά, αλλά και επιλεκτικά για σημαντικούς μόνο εμπορικούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, από την αμφιλεγόμενη απόφασή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. «Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αιτιολογώντας την απόφασή του.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της EE, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθουν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Καλωσορίζει την απόφαση Τραμπ η Πιερ Μοσκοβισί

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.

«Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

«Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ’ έναν εμπορικό πόλεμο … Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», πρόσθεσε ο γάλλος εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ.

Το Βερολίνο καλωσορίζει επίσης την απόφαση Τραμπ

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας καλωσόρισε σήμερα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει προσωρινά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους υψηλότερους δασμούς επί των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου και ζήτησε περισσότερη διεθνή συνεργασία στο εμπόριο.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που αποφύγαμε μια κατάσταση για τη γερμανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου και τους εργάτες της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Δεν θέλουμε περαιτέρω μονομερή μέτρα· θέλουμε αντίθετα συνετές συμφωνίες», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι ότι στο τέλος των συνομιλιών αυτών, η αρχιτεκτονική του διεθνούς εμπορίου πρέπει να είναι περισσότερο σταθερή — πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη».

Η αυστηρότητα Γιούνκερ

Ολα δείχνουν ότι οι απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν εκείνες που οδήγησαν τον Τραμπ σε αυτή την απόφαση.

. Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε προ ημερών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Γιούνκερ.

«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (…) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ