Διπλό "χτύπημα" Moody's σε Ερντογάν: Μετά την οικονομία, υποβάθμισε και 14 τουρκικές τράπεζες

Διπλό «χτύπημα» δέχτηκε ο Ερντογάν απ’ τον οίκο Moody’s τρεις μέρες μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, καθώς τώρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε και στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών.

Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι: οι Turkiye Is Bankasi, T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING Bank (Turkey), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Denizbank.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις των HSBC Bank (Turkey), Sekerbank, Odea Bank.

Ο Moody’s σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία

Στις 7 Μαρτίου 2018, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, δηλαδή στην κατηγορία σκουπίδια.

Οργή Ερντογαν

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας και του διεθνούς οίκου Moody’s εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον διεθνή οίκο ότι είναι προκατειλημένος εναντίον της Τουρκίας, εξαιτίας της υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας του από το Ba1 στο Ba2.

Ο Οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι. Σας ξέρουμε καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εφημερίδες που ελέγχονται από τον ίδιο δημοσίευσαν άρθρα με τίτλο «Η έκθεση της Moody’s γράφτηκε στο σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν». Ορισμένα από τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «η προκατάληψη εναντίον του τούρκου ηγέτη είναι τόσο μεγάλη στην Δύση που επιστρατεύονται ακόμα και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης για να τον πλήξουν»!

Πριν λίγες ημέρες, ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.