Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά αλλά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει

«Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά αλλά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Για να εγκατασταθεί μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, και μετά το τέλος του προγράμματος του ESM», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για το χρέος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επεσήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ θα πάρουν τις αποφάσεις τους τους επόμενους μήνες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ελάφρυνσης μπορεί να αφορούν σε παρατάσεις των λήξεων ομολόγων, σε παραίτηση από την πληρωμή κάποιων τόκων από τα δάνεια του EFSF ή και επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε πως κατά τη δική του άποψη, η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι το πιο σημαντικό. Όπως είπε, θεωρεί σημαντικό να υπάρξει ανάπτυξη και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

«Ο EFSF και ο ESM έχουν στα χέρια τους πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να είναι βιώσιμο το χρέος. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για την οικονομία της και μετά τον Αύγουστο, όπως το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. Παράλληλα,ουσιώδους σημασίας είναι και η ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αρκεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Κλείνοντας, δε, είπε πως «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Είναι μέρος της Ευρώπης και πηγή της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε».