Τόμας Βίζερ: «Λυπάμαι που το 2010 δεν κάναμε απομείωση του ελληνικού χρέους»

Τη λύπη του για το γεγονός ότι εν έτει 2010 δεν έγινε απομείωση του χρέους της Ελλάδας, εξέφρασε από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η μη αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους από την αρχή του προγράμματος ήταν λανθασμένη επιλογή, ο κ. Βίζερ απάντησε: «Αν μετανιώνει κάποιος για κάτι, αυτό είναι σίγουρα που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους εξαρχής. Ωστόσο, δεν είχαμε τα εργαλεία. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν τόλμησε κάποιος να κάνει αυτό το βήμα. Λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση χρέους».

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του ως προς αν η απειλή τού GREXIT ήταν πραγματική ή αν αποτελούσε μπλόφα του τότε Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση που από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2015 προκαλούσε αυτόν τον φόβο. «Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η πίεση προήλθε από τη γερμανική πλευρά, αλλά ότι προέκυψε από τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δημιούργησε αμφιβολίες σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ», προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ορθή επιλογή, ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group απάντησε ότι «ήταν απαραίτητος ένας σύμβουλος που θα παρακολουθούσε το πρόγραμμα. Αυτός ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ».

Κατά τον κ. Βίζερ, η κρίση στην Ελλάδα συνδέεται κυρίως με το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο έχει ήδη μειωθεί κατά 25%. «Συνεπώς, η ανάπτυξη για την Ελλάδα θα ξεκινήσει από το χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε», δήλωσε.

Σε σχέση με το αν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς να ενεργοποιηθεί προληπτική γραμμή στήριξης, ο κ. Βίζερ χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο δυνατό, αλλά μάλλον απίθανο. Προσέθεσε δε ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν δίχτυ ασφαλείας, που θα βοηθάει στη στήριξη των συμφωνηθέντων όρων και όχι να εκληφθεί ως ένα νέο πρόγραμμα μέτρων. «Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας στην αγορά, ούτε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τα stress test που θα γίνουν σύντομα, πριν από τη λήξη του προγράμματος της χώρας (σ.σ. τα αποτελέσματα των stress tests αναμένονται τον Μάιο» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ