Μπαράζ κατασχέσεων το 2017 - Ανοίγουν ακόμη και λογαριασμούς τραπεζών - Πώς θα αποφύγετε την κατάσχεση
Με μπαράζ κατασχέσεων μας αποχαιρέτισε το 2017 αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ κατάφερε να ” εξασφαλίσει” από τους Έλληνες φορολογούμενους, περισσότερα από 5 δισ. ευρώ (5,069 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), εκ των οποίων 2,687 δισ. από παλαιά χρέη και 2,391 δισ. ευρώ από νέες οφειλές.
Βέβαια, την ίδια ώρα, οι παλιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 101,85 δισ. ευρώ. Κι ειδικά τον Δεκέμβριο όπου οι φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι ταυτόχρονα με ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, στα βερεσέδια της εφορίας έμειναν 1,3 δισ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν μέσα στο 2017 οι φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 12,931 δισ. ευρώ.
Το τραγικότερο είναι όμως ότι ένας στους οκτώ φορολογούμενους ή 1.050.077 φορολογούμενοι βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.744.115 οφειλέτες. Ένας στους δύο φορολογούμενους (4.068.857 φορολογούμενοι) χρωστάει στην εφορία ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές.
Από τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία αφορούν στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, προκύπτει ότι:
1. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,85 δισ. ευρώ.
2. Οι φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων του 2017 διαμορφώθηκαν σε 12,931 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο.
3. 4.068.857 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260 άτομα.
4. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει ήδη επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε 1.050.077, παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να βγουν τα… νούμερα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές ο μηχανισμός είσπραξης των οφειλών επέβαλε το 2017 συνολικά 211.021 κατασχέσεις, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχαν επιβληθεί 143.982. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες έκαναν 20.000 κατασχέσεις τον μήνα. Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι πλέον οι οφειλέτες μπαίνουν στο στόχαστρο για οφειλές ακόμη και στα 500 ευρώ, ενώ το σύστημα αφαιρεί χρήματα ακόμη και από το Ταμείο Ανεργίας!
Υπό την απειλή κατασχέσεων αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα 1.050.077 φορολογούμενοι, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους επιβληθούν τα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δηλαδή να τους αφαιρεθούν λεφτά από τον λογαριασμό τους ή τους επιβληθεί άλλου είδους κατάσχεση.
1. ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 12 ΔΟΣΕΩΝ Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο στην ρύθμιση έως και 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5% για το κράτος . Αν προέρχονται όμως από έκτακτη φορολογία , μπορεί να γίνει ρύθμιση έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος 4152/2013 . Εδώ υπάρχουν προϋποθέσεις. Δηλαδή ο φορολογούμενος υποβάλει σχετική αίτηση στην οποία θα καταγράφει την εισοδηματική και την περιουσιακή του θέση. Παράλληλα θα εμφαίνεται η πραγματική αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του,εξέλιξη που διαφαίνεται από το μηνιαίο εισόδημά του.Η ένταξη γίνεται είτε αυτοπροσώπως στον έφορο, ή μέσω του ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Για όλα αυτά υπάρχουν και πρόσθετα , όπως < αν δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να θέσει και αυτές στην ίδια ρύθμιση. Ακόμη ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, και περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ την τελευταία πενταετία..
Κι αν νομίσατε ότι τελειώσατε, ακόμη έχουμε πολύ δρόμο…..Για να ξεκινήσουν όλα ο πολίτης πρέπει να καταβάλει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης
2.ΜΕΡΙΚΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου μπορεί να γίνει αν είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.>
< Με πληρωμή λοιπόν σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των διαφόρων ποσών, ο φορολογούμενος που οφείλει φτάνει στο στόχο να μειώνει κάθε τόσο και από λίγο το υπόλοιπο της οφειλής του και να το κρατάει κάτω των 501 ευρώ της κατάσχεσης. Ετσι αντιμετωπίζεται έστω και σταδιακά η έκθεση σε κατάσχεση.>
3. ΠΩΛΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ . Γενικώς πάντα οι πωλήσεις ακινήτων ή κινητών βοηθούσαν τον πολίτη να βγεί από το αδιέξοδο. Έτσι λοιπόν, η ρευστότητα που δημιουργείται βοηθάει τα μέγιστα στην αποπληρωμή της οφειλής. Εδώ η εφορία εισπράττει απ ευθεία το ποσό.
4. ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ 1250 ΕΥΡΩ. Ο νόμος ορίζει κατά τον κ Σπανάκη, πρόεδρο των εφοριακών ότι < ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε ένα λογαριασμό σε μία και μόνο τράπεζα. Ο πολίτης οφείλει να ενημερώσει την ΑΑΔΕ για τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό , με ηλεκτρονική δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Ετσι δεν θα κατάσχονται ποσά κάτω των 1.250 ευρώ.