Τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές - Αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί χάνουμε τα 5 δισ. €!

Ακόμη μία δύσκολη δοκιμασία αναμένει την ελληνική κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα 82 προαπαιτούμενα ώστε οι δανειστές να δώσουν το πράσινο φως για την τέταρτη αξιολόγηση.
Στην 4η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου ή το αργότερο τις αρχές Ιουνίου, περιλαμβάνεται και μία σειρά από απαιτητικά φορολογικά ζητήματα.
Τα πιο “σκληρά” είναι νέες ανατροπές σε φόρο εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ. Κι έπονται οι παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης (φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων και σκαφών αναψυχής). Ενώ θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές και στη συνέχεια να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Μεγάλο αγκάθι βέβαια παραμένουν οι πλειστηριασμοί. Και μπορεί η εκτέλεση 14 πλειστηριασμών, εν μέσω επεισοδίων και ψεκασμών, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου να έπεισε το κουαρτέτο να υπογράψει την τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση στο Hilton, ωστόσο η πολιτική απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για την εκταμίευση της δόσης απαιτεί τη διενέργεια μεγάλου αριθμού πλειστηριασμών τόσο την Τετάρτη 10, όσο και την επόμενη, 17 Ιανουαρίου.
Οι θεσμοί απαιτούν να καθιερωθούν τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (e-auctions), όσο και οι πλειστηριασμοί με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και αυτό όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Γεγονός που σημαίνει πως μπαίνει τέλος σε χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Η ερχόμενη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα είναι μία δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων και συγχρόνως να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή:
-Νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το Ελληνικό Δημόσιο. Θα πραγματοποιούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠΟΙΚ εντός του Ιανουαρίου.
-Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Σήμερα βρίσκεται στα 10.000 ευρώ, εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.
-Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων. Αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.
-Προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
-Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.
-Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.
-Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Κατόπιν η συνεδρίαση του EWG θα αποτελέσει πρόκριμα για την έγκριση της δόσης που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.