Με καταιγίδα φόρων κάνει ποδαρικό το 2018 - Tα πρώτα μέτωπα, οι παγίδες και οι αποφάσεις του ΔΝΤ

Για τους φορολογούμενους, το πρώτο ορόσημο του 2018 είναι η ίδια η Πρωτοχρονιά. Ενεργοποιούνται μια σειρά ψηφισμένων φορομέτρων, από τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου και τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά (εκτός των πέντε που εξαιρέθηκαν) έως το τέλος διανυκτέρευσης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια-ξενοδοχεία και την κατάργηση των εκπτώσεων για ιατρικές δαπάνες. Αυτά και άλλα, πάνω στο ήδη βαρύ φορτίο φόρων και εισφορών.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το  http://www.euro2day.gr τα δύσκολα δεν ξεκινούν από το μέτωπο των φόρων. Το στοίχημα της εισπραξιμότητας θα κριθεί στη διάρκεια του έτους, υπό το βάρος των φετινών αστοχιών σε καθεστώς υπερφορολόγησης και εμφανούς πλέον κόπωσης των συνεπών να σηκώνουν πολλαπλάσια βάρη σε σχέση με αυτά που μια «κανονική» οικονομία αντέχει.

Το πρώτο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση συνολικά, παίζεται στις 8 Γενάρη, όταν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Η ψήφισή του χωρίς προβλήματα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει βάση το σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα είναι ότι στη δέσμη των προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία χτυπούν ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και από το Δημόσιο (απαιτείται διάταξη για να ανοίξει ο δρόμος), πλειοψηφία 50% συν ένας για τη λήψη απόφασης απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία και από τις 10 Ιανουαρίου (η αναστολή των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία από τους συμβολαιογράφους ισχύει έως τις 3 Ιανουαρίου) πλειστηριασμοί ακινήτων, με τις συλλογικότητες να διαμαρτύρονται και το νόμο (πλέον) να προβλέπει αυτεπάγγελτες διώξεις σε όσους παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή τους.

Το πρώτο δεκαήμερο, θα είναι «κολασμένο». Το βασικό σενάριο όμως θέλει την κυβέρνηση να έχει ψηφισμένο το νομοσχέδιο στις 12 Ιανουαρίου, ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόοδος στο EwG το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Το κύμα παροχών της τελευταίας περιόδου, ενδεχομένως να συνδέεται και με τις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες οι οποίες αναμένεται να επιστρατευτούν προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από την κοινοβουλευτική βάσανο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης το Φεβρουάριο όταν ανοίγονται τα κεφάλαια των νέων προκλήσεων. Stress test, συνεδρίαση του ΔΝΤ για το ελληνικό –εν αναμονή πρόγραμμα- έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση.

Για να φτάσουμε όμως εκεί, πρώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τους κάβους του Γενάρη.

http://www.euro2day.gr