Εβδομάδα-Γολγοθάς για τους φορολογούμενους - Όλα όσα πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή!

Μαύρη θα είναι η τελευταία εβδομάδα του έτους για τους Έλληνες φορολογούμενους καθώς μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, οι οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώσουν είναι “βουνό”! Τα Ταμεία του κράτους πρέπει να δουν ζεστό χρήμα πριν φύγει το 2017 και τα βάρη σηκώνουν ως συνήθως οι απλοί πολίτες.

Το πορτοφόλι μας θα αδειάσει καθώς μέχρι την τελευταία εργαζόμενη μέρα του έτους εκπνέουν οι εξής προθεσμίες:
1. Τέλη κυκλοφορίας: 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Διαφορετικά, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με την αξία τους.

Τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται:
-Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000. Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
-Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
-Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

2. Κατάθεση πινακίδων: Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία επίσης ως τις 29 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.
Οι κάτοχοι οχημάτων που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
-Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
-Πινακίδες.
-Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
-Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
-Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
-Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

3. ΕΝΦΙΑ: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την καταβολή της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου επιφέρει προσαύξηση 0,73% μηνιαίως.

4. ΦΠΑ Νοεμβρίου: Όλες οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, που είναι και η τελευταία του έτους, να καταβάλουν τον ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα.

5. Δόσεις οφειλών: Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν και οι προθεσμίες για την καταβολή όλων των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών.

6. Νομικά πρόσωπα: Οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

7. Γονικές παροχές ή δωρεές: Οι πολίτες που κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο λόγω τεκμηρίων διαβίωσης με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 μπορούν να τον αποφύγουν αν χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει να γίνουν ως την Παρασκευή. Η γονική παροχή γίνεται δεκτή με δήλωση του δωρητή στη δική του εφορία ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και ο φόρος είναι 10% επί του ποσού που παρέχεται.

8. Αναδρομικές αποδοχές: Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό έτος 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στη ΔΟΥ.

9. Κληρονομιές: Μεθαύριο Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα που οι κληρονόμοι μπορούν να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Πριν από την υποβολή της δήλωσης απαιτείται ενημέρωση του τμήματος διοικητικής και μηχανογραφικής υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος.