Κοινωνικό Μέρισμα: Πώς αποκλείονται χιλιάδες πολύτεκνοι επειδή έχουν αυτοκίνητο!

Την απίστευτη αδικία σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αποκλείονται από τη χορήγηση μερίσματος καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

Η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξαιρεί από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος όσους φορολογούμενους με 4 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας μέχρι 10 ετών, μόνο και μόνο επειδή τα αυτοκίνητα αυτά εξακολουθούν να υπάγονται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΣΠΕ επισημαίνει: «Με τον δημοσιευθέντα ν. 4501/22-11-2017 αλλά και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 285835/24-11-2017 ΚΥΑ, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τους πολυτέκνους!!!».

Η ΑΣΠΕ διευκρινίζει, ειδικότερα, ότι στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4501/2017 και στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ., κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα!

Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ., όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς, αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια!

Η ΑΣΠΕ εγκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., διότι, ενώ αναγνώριζε τη χαρακτηριστική αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων, για τους οποίους μάλιστα ομολογούσε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, «στη συνέχεια αναζητούσε ισοδύναμα του ποσού των 1.673.923 ευρώ για να καταργήσει τις επαίσχυντες διατάξεις της επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος των πολυτέκνων»!

Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι τελικά δεν βρήκε ισοδύναμα μέτρα γι’ αυτό το ποσό ούτε καν εστάθη ικανή «να αφαιρέσει από το ποσό των 720 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος το παραπάνω ποσό των 1.673.923 ευρώ, δηλ. μόνον 0,50 ευρώ από τον καθένα δικαιούχο, ώστε να καταργήσει τον απαράδεκτο φόρο»!

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ