Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο οποίος επικράτησε των άλλων υποψηφίων σε ψηφοφορία που είχε διάρκεια τριών γύρων.

Υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο ήταν εξαρχής το φαβορί και αναμενόταν να υπερισχύει. Μάλιστα ο απελθών πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπουμ στη σύντομη συνέντευξή του κατά την είσοδό του στο Eurogroup αποκάλυψε το όνομα του τελικού νικητή, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως γκάφα.

Από τον α’ γύρο της ψηφοφορίας δεν προέκυψε νικητής, καθώς δεν συγκέντρωσαν τις 10 απ’ τις 19 ψήφους.

Από τη διαδικασία η Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα αποφάσισε να αποχωρήσει, αφού δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τους ομολόγους της. Έτσι στον επόμενο γύρο πέρασαν τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους.

Ποιός είναι ο Μάριο Σεντένο

Ο 50χρονος οικονομολόγος έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει την εκτίμηση πολλών άλλων συναδέλφων του, ενώ ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε αποκαλέσει  ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που καταγράφει η χώρα μετά την εποχή των μνημονίων.