Ακίνητα: Αύξηση έως 30% στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές

Με διάταξη νόμου την οποία το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει προθεσμία ενός μήνα στις 75 επιτροπές για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων.

Οι νέες τιμές θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2018 προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με το σχέδιο της κυβέρνησης οι νέες ελάχιστες τιμές θα κινούνται κοντά στα 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον και έτσι πολλές περιοχές θα δουν αυξήσεις 20% και 30%.

Με την ελάχιστη τιμή κοντά στα χίλια ευρώ θα υπάρξουν αυξήσεις 250 ως και 400 ευρώ σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Οι σημερινές τιμές:

Πέραμα 600
Άνω Λιόσια 600
Ελευσίνα 650
Αγία Βαρβάρα 700
Κερατσίνι 700
Δραπετσώνα 700
Ίλιον 750
Περιστέρι 750
Νίκαια 800
Αιγάλεω 800

 

Κι όπως αναφέρει η εφημερίδα,  οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες αυτές τις περιοχές εάν ισχύσει το χιλιάρικο θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ ο φόρος μεταβίβασης κλπ.

Ουσιαστικά στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει τεράστια αύξηση εάν δεν υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές.

Μικρότερες θα είναι οι αλλαγές σε περιοχές όπως το Γαλάτσι, η Καισαριανή και ο Κορυδαλλός όπου οι τιμές κινούνται σήμερα από 850 ως 950 ευρώ/τετραγωνικό.

Στα… ίδια θα μείνουν όπως όλα δείχνουν τιμές ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται στο 1ο το 4ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας όπου οι τιμές είναι από 900 ως και 950 ευρώ το τετραγωνικό.

Στα… ίδια θα μείνουν όπως όλα δείχνουν τιμές ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται στο 1ο το 4ο και το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας όπου οι τιμές είναι από 900 ως και 950 ευρώ το τετραγωνικό.

Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δουν εκτίναξη των φόρων σε ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλές θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν και το 40%.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να “πέσουν” οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι η Κηφισιά και άλλες όπου σήμερα είναι πάνω από τα 4.000 ευρώ.

Ακόμη, με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων ( μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.

Επίσης στην διάταξη θα προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές. Την επιτροπή αυτή έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με στόχο να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών. Η επιτροπή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνεται επίσης, υπόψη, για τον προσδιορισμό των τιμών.

Όσον αφορά στη Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ