CNBC: Δύσκολα η Ελλάδα χωρίς τους πιστωτές-Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά το καλοκαίρι, οπότε και λήγει το πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα, εκφράζει το CNBC σε άρθρο του.

Μάλιστα γίνεται αναφορά από οικονομολόγους που μιλάνε στο CNBC στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η αυστηρή επιτήρηση και μετά τη λήξη του προγράμματος ενώ για κάποιους είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

Αν και στο άρθρο υποστηρίζεται η άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της «καθαρής εξόδου» (clean exit) μετά τις 20 Αυγούστου 2018 εντούτοις επισημαίνεται ότι αυτή η έξοδος είναι πιθανό να αποδειχθεί μικρή σε διάρκεια. «Ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμα και αν η Ελλάδα θα έχει αρκετό ρευστό, μπορεί να μην μπορέσει να συνεχίσει με αυτό τον πρόσφατο ρυθμό μεταρρυθμίσεων» εξηγεί η συντάκτης του άρθρου.

Μετά από την εφαρμογή εκατοντάδων νέων νόμων σε ανταλλαγή με τις δόσεις του προγράμματος, η Αθήνα θα “αποχωριστεί” τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις των πιστωτών, απέφυγε πολιτικές κρίσεις, αναπτύσσεται ξανά και οδεύει προς μια καθαρή έξοδο.

Η Ευρώπη, όπως παρατηρεί το CNBC, θα θέλει να “ξεφορτωθεί” αυτό το βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και για αυτό είναι μάλλον απίθανο να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια, μετά από το καλοκαίρι του επόμενου έτους.