Η Τρόικα επέστρεψε: Η "τρύπα" των 900 εκατ.€, το μέρισμα κι η ΔΕΗ στο τραπέζι για την γ' αξιολόγηση

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, και απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.
Πού αναμένεται να επικεντρωθούν οι συζητήσεις; Σίγουρα στον Προϋπολογισμό του 2017 και του 2018, κι ειδικά αν υπάρχει ή όχι τελικά «τρύπα» για την επόμενη χρονιά – η οποία υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, στο 0,4% του ΑΕΠ. Ακόμη θα εξετάσουν το πώς θα διανεμηθεί το όποιο φετινό υπερπλεόνασμα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέρος απ΄το πλεόνασμα θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα, αλλά οι δανειστές προτιμούν το ποσό να πάει σε άλλες υποχρεώσεις του κράτους, όπως οφειλές του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, η 1η σύνταξη σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια.
Ένα ακόμη βασικό θέμα που ενδέχεται να συζητήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες, είναι η επίμονη απαίτηση των Ευρωπαίων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα αυτή της Μεγαλόπολης. Γεγονός που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά κι ίσως προκαλέσει μεγάλες διαφωνίες.
Τέλος, οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν και πάλι το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει καλυφθεί πάνω από το 20%, αν και η ελληνική πλευρά εκτιμά είναι ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουν φτάσει στο 40%, στο τέλος Νοεμβρίου το 60%, στο 80% περί τα μέσα Δεκεμβρίου και στο 100% με το τέλος της χρονιάς.
Και οι δύο πλευρές θεωρούν εφικτό η αξιολόγηση να έχει κλείσει ως τα Χριστούγεννα, ή το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος μέχρι την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου 2018.