Αναστάτωση προκαλεί το Spiegel: Εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει σε δημοσίευμα – βόμβα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Κατά το δημοσίευμα πάντα, όπως αναπαράχθηκε από το Dow Jones Newswires, τα ελληνικά ομόλογα θα εξαιρεθούν επειδή δεν πληρούν τα απαιτούμε κριτήρια, δηλαδή είναι χαμηλής διαβάθμισης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel, αν και αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη το Βερολίνο την «βλέπει» πολύ θετικά, επειδή με τον τρόπο αυτό μετριάζονται οι φόβοι του ότι θα χρειαστεί να καλύψει τις ζημιές σε περίπτωση που μια χώρα δεν καταφέρει ν’ αποπληρώσει το χρέος της στην ΕΚΤ. Επιβεβαιώθηκε, όμως, ότι ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο, όπως ειπώθηκε, των τακτικών ανεπίσημων συναντήσεων που έχουν.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, το γνωστό και ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα προβλέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ίδια την κεντρική της τράπεζα και θα έχουν ανώτατο όριο το 20% με 25% του κρατικού της χρέους.

Το Der Spiegel, όμως, δεν διευκρινίζει ποια στάση προτίθεται τελικά να κρατήσει η ΕΚΤ απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, με δεδομένο ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα στήριξης, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του και την έκδοση της σχετικής έκθεσης βιωσιμότητάς του από την τρόικα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται σύγχυση καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ΕΚΤ τόσο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και στην ελληνική οικονομική εφημερίδα «Το Κεφάλαιο», υποστήριζε ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως αξιόχρεα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ισχύει όσο ισχύει το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ή όσο θα διαρκέσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος, μέχρι την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως προέκυπτε από τα δύο αυτά δημοσιεύματα η χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί τόσο με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και με κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδος. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προϋποτίθεται η ύπαρξη του προγράμματος στήριξης, του δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η παροχή ρευστότητας γίνεται με την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών με την μορφή τίτλων του δημοσίου ή καλυμένων ομολόγων. Αυτή η χρηματοδότηση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εκτός και αν υπάρξει και νέα παράταση του προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το αυτόνομο χρηματοδοτικό εργαλείο της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ο ELA (παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα – Emergency Liquidity Assistance) και η χρηματοδότηση δια μέσου αυτού αφορά σε παροχή ρευστότητας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, είναι υπό την ευθύνη της ΤτΕ αλλά πάντα σε συνεργασία με την ΕΚΤ και μόνο εφ όσον δεν παρακωλύουν τους στόχους του Ευρωσυστήματος.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ δήλωσε στο Der Spiegel πως στηρίζει το σχέδιο να αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα τα ομόλογα της χώρας της. «Αν κάθε κεντρική τράπεζα αγόραζε μόνο τους τίτλους της χώρας της, αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο να γίνει μια ανεπιθύμητη αναδιανομή των οικονομικών κινδύνων» είπε ο κ. Κνοτ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.