Δύο ελληνικές τράπεζες ζητούν πρόσθετη ρευστότητα από τον ELA

Στην αποκάλυψη ότι δύο ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), καθώς οι συνθήκες ρευστότητας περιορίζονται εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, προέβη με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Μάλιστα η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, το αίτημα αφορά τη χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό δεν είναι μεγάλο εάν συνυπολογιστεί ότι στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012 η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί η χρήση του μηχανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.