Τόμσεν: Δεν ανησυχούμε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά για τα κόκκινα δάνεια

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το ΔΝΤ, στη Βρετανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, έκανε αναφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, αλλά επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

“Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ