Ντομπρόβσκις: Όχι σε κούρεμα του Ελληνικού χρέους

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ο Λετονός πολιτικός είπε ότι παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, και αναφέρθηκε στο Eurogroup του Μαΐου το 2016, όπου ελήφθησαν μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε.

Όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη, και θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόφσκις απάντησε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα κι επικαλέστηκε τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας. Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους”.

Όταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε για το εάν πιστεύει ότι αυτήν τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα με μια κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει, είπε: «Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο. Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία».

Πηγή: Deutsche Welle