Eurogroup τώρα: "Υλοποιήστε τις μεταρρυθμίσεις" - "Καίνε" Εldoraldo, κόκκινα δάνεια, συμβασιούχοι

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι: «Πρέπει να υλοποιήσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα θέσω στο Eurogroup» κι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ήρεμη προετοιμασία για τα επόμενα βήμα της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «ελκυστική, κανονική» χώρα της Ευρωζώνης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι είναι αναγκαία η τήρηση των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Στην Ελλάδα είδαμε ότι πραγματικά η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις» είπε ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζοντας ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε το παρελθόν.

Πάντως και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει στους θεσμούς θα πρέπει να είναι πειστικές και σε “σκληρά” θέματα: Eldorado Gold, μονομερείς ενέργειες, καθυστερήσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος, στις 10 το πρωί στο Ταλίν της Εσθονίας.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προανήγγειλε ήδη από προχθές ότι στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα της Eldorado Gold θα συζητηθεί «ως παράδειγμα προς αποφυγή».

Ακόμη τη συνεδρίαση του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα απασχολήσει ακόμη το θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει επίσης να δικαιολογήσει και τις καθυστερήσεις στη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Απαντήσεις θα χρειαστεί να δοθούν στα εργασιακά για την πρωτοβουλία Αχτσιόγλου γύρω από τις ρυθμίσεις για την αναζήτηση οφειλόμενων μισθών, τη μείωση του πέναλντι στο 30% στις πρόωρες αποχωρήσεις από το Δημόσιο και την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες.

Και θυμίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν διαφωνίες σε ότι αφορά στα κλειστά επαγγέλματα: μηχανικών, φαρμακοποιών, και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκονται επίσης οι συμβασιούχοι και η υπέρβαση του ορίου αυτών στο Δημόσιο και ασφαλώς
οι φοροαπαλλαγές ειδικά των αγροτών.

Τέλος αλλά όχι μικρότερης σημασίας, μείζον θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τι μέλλει πράξει η ελληνική κυβέρνηση για να επιταχυνθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.