Υπόσχονται αποκρατικοποιήσεις εξπρές για να βρουν 5,4 δισ. ! Σε σύγχυση Τσακαλώτος - Τζανακόπουλος

Η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων απ’ τους θεσμούς και τα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν τον προσεχή ένα χρόνο, μέχρι τη λήξη του 3ου Προγράμματος, καίνε την κυβέρνηση που αναζητά επειγόντως λύσεις. Ταυτόχρονα όμως φέρνουν στην επιφάνεια τη σύγχυση και τη μη συνεννόηση μεταξύ 2 μεγάλων υπουργών της: του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Τα δύο σημαντικά ζητήματα, της υποδόσης και των 113 προαπαιτούμενων, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Τσακαλώτος με τον Γάλλο επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η 3η αξιολόγηση να περιλαμβάνει τελικά τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν. Κι ακόμη συμφώνησαν να βρεθούν και έσοδα 5,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει – ή έστω ελπίζει να εισπράξει, σε έναν χρόνο όσα δεν εισπράχθηκαν σε μια δεκαετία!

Εξάλλου το Μαξίμου προσβλέπει και στην στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Γι’ αυτό ενδεχομένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνει με αισιοδοξία πως το Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και προεξοφλεί ότι τα 800 εκατομμύρια της υποδόσης θα έρθουν άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου (και όχι τον Οκτώβριο όπως έλεγαν από το υπουργείο Οικονομικών).

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης» των 800 εκατομμυρίων ευρώ, είπε σε συνέντευξή του στο σταθμό Ε και πρόσθεσε: “μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν και τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων».

Πάντως η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ παραμένει θρίλερ, αφού εξαρτάται κυρίως από τα αν το Κράτος θα πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ – τα οποία αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Κάτι που το μεν υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί και χαρακτηρίζει ως «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας πως το θέμα των ληξιπροθέσμων και της δόσεως δεν συζητήθηκαν καν τη Δευτέρα στο Euroworking Group, γιατί δεν ήταν στο χρονοδιάγραμμα.

Όμως την ίδια στιγμή ο κύριος Τζανακόπουλος έλεγε ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, αυτό το οποίο έγινε είναι ότι, αφού υποβληθούν κάποια περαιτέρω στοιχεία στο Euroworking Group για την πορεία των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου (…) μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν και τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων”.

Κι ακόμη υποστήριξε πως «τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού Δημοσίου την τελευταία διετία παρουσιάζουν διαρκώς πτωτική πορεία» διαψεύδοντας έτσι και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και δείχνουν ότι τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους αυξήθηκαν σε 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 4,7 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2017 (και έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είχαν μειωθεί στο τέλος του 2014).