Έλεος! Έρχονται κι άλλες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Δεν κοπάζει η θύελλα με τα οικονομικά βάρη που επιβαρύνουν συνεχώς τα ελληνικά νοικοκυριά! Αυτή τη φορά οι τσέπες μας θα αδειάσουν – πάλι – με αυξήσεις που θα επιβάλλει η ΡΑΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, θα επιβαρυνθούν με το συνολικό ποσόν των 375 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που κατέβαλε η ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) την περίοδο 2012-2015.

Η λογική που επικράτησε στη ΡΑΕ, και έχει εξοργίσει τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ, είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναγνώρισε δαπάνες από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρισμό, περιορίζοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ανακτήσιμο κόστος στα 375 εκατ. ευρώ. Η αμέσως επόμενη δύσκολη «άσκηση» για τη ΡΑΕ ήταν το πώς θα επιμεριστεί το κόστος αυτό στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τρόπο που να μην επέλθουν μεγάλες αυξήσεις.

Η ΡΑΕ φέρεται να καταλήγει σε μια οπισθοβαρή ανάκτηση έτσι ώστε να μεταφερθούν οι μεγάλες αυξήσεις προς το τέλος της 5ετούς περιόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των ΥΚΩ της εξεταζόμενης περιόδου σε ποσοστό 89,49% καλύπτει την επιπλέον δαπάνη της ΔΕΗ, ώστε οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που τροφοδοτούνται με πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους να έχουν την ίδια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Ο σχεδιασμός της ΡΑΕ για οπισθοβαρή ανάκτηση των ΥΚΩ λαμβάνει υπόψη του την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης, η οποία θα περιορίσει σημαντικά τα κόστη ΥΚΩ μετά το 2020, οπότε το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι μειωμένο. Οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, που αποτελούν ρυθμιζόμενη χρέωση για όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανεξαρτήτως παρόχου, εκτός από το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καλύπτει και το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ) καθώς και την επιδότηση των τιμολογίων των πολυτέκνων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,, μέσα στις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ αναμένεται να αποφασίσει για την αναμόρφωση του ΚΟΤ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Η ΡΑΕ επανεξετάζει τα κριτήρια εισαγωγής στο ΚΟΤ, διατηρώντας τα εισοδηματικά, όμως σε συνάρτηση και με την περιουσία και τις καταθέσεις, αλλά και κλιμακούμενες εκπτώσεις και περιορισμό των ορίων της κατανάλωσης.