Τώρα φόρος και σε smartphone, tablet, υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτογραφικές & scanner

Ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει φόρους και σε όσους κατέχουν υπολογιστές, εκτυπωτές, tablet, φωτογραφικές μηχανές, scanner και έξυπνα κινητά!

Ο φόρος θα κυμαίνεται από 2% έως 6% επι της αξίας του προϊόντος. Υπολογίζεται ότι τα δικαιώματα αυτά θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα αποδίδονται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας. Από το νομοσχέδιο δεν εξαιρέθηκαν τελικά, παρά το σάλο που είχε προκύψει, τα smartphones. Η υπουργός κα Κονιόρδου είχε δεσμευθεί ότι θα τα εξαιρούσε όμως δεν το πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τη διάταξη σε κάθε υπολογιστή με μνήμη RAM άνω των 4 GB, θα επιβάλλεται φόρος 2%. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με αλλαγή στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, διπλασίασε την φορολογία καθώς η αρχική πρόταση προέβλεπε το δικαίωμα αυτό στο 1%.

Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.