Την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, από το 2014, ετοιμάζει η κυβέρνηση με άκρα μυστικότητα, και θα την επιχειρήσει τις επόμενες 24 ώρες.
Στόχος είναι η χώρα να έχει βγει στις αγορές μέχρι την Πέμπτη, που συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Θα εκτελεστεί έκδοση πενταετούς ομολόγου, κι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει να αντλήσει κεφάλαια από 3-4 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υπολογίζεται να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% που είχε πιάσει το 2014 το ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, θα έχει ανοίξει μέχρι αύριο.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι το ομόλογο που θα εκδοθεί να ανταλλαγεί με το ομόλογο Σαμαρά. Που σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά, θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, που θα λήγουν το 2024.
Η κυβέρνηση προσδοκά να πάρει χαμηλότερο επιτόκιο, περί το 4,7%. Ενώ δεν αποκλείεται, με τους πιο αισιόδοξους το επιτόκιο να κυμανθεί στο 4,50%-4,60%.
Εξάλλου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει εντός της ημέρας, περί τα 2,1 δισ. ευρώ στους κατόχους του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014, ενώ την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,85 δισ. ευρώ.
Από τις επαφές που είχε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτικών fund, το κλίμα για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές είναι θετικό. Κι εξάλλου υποστηρίζεται και από την Κομισιόν που επιθυμεί η χώρα να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Κι ενώ στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι «Το γοργόν και χάριν έχει», στον αντίποδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε τις προάλλες ότι είναι ακόμη νωρίς για έξοδο στις αγορές, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ισχυρίστηκε ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ένα μοναδικό σημείο και μετά να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».