Απ' την τσέπη μας η προμήθεια στις τράπεζες για τις πληρωμές φόρων στο γκισέ

Ένα νέο “πρόστιμο” μας περιμένει, μετά την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που υπογράφεται εντός της ημέρας, και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά, φόρους και τέλη στο γκισέ της τράπεζας, και δεν επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ή τα ΑΤΜ, στο εξής θα χρεώνονται και με ανάλογη προμήθεια – το ύψος της οποίας θα διαμορφωθεί από κάθε τράπεζα.

Το νέο καθεστώς έχει στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ, και από αυτό εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση ελήφθη γιατί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΑΑΔΕ χρεώθηκε 18,7 εκατ. ευρώ το τελευταίο διάστημα, για προμήθειες, που αφορούν σε πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες.

Με την αλλαγή αυτή, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί στα περίπου 7 εκατ. ευρώ, αφού στο εξής η ΑΑΔΕ θα χρεώνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις πληρωμές μόνο των παραπάνω ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων στο γκισέ.

Ακόμη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την αλλαγή αυτή θα περιορίσει και το “μαύρο” χρήμα, που ενδεχομένως χρησιμοποιείται για πληρωμές φόρων με μετρητά στα ταμεία.