Ντράγκι: Η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 31%

Η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι κατά σχεδόν οκτώ μονάδες μεγαλύτερη από την επίσημη καταμέτρησή της που είναι 23,4%, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Οι μετρήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, βασίζονται σε έναν διευρυμένο ορισμό του εργατικού δυναμικού, καθώς δεν περιλαμβάνουν μόνο όσους δεν έχουν καμία εργασία αλλά συνυπολογίζουν και τις εξής περιπτώσεις:

  • όσους έχουν μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν να έχουν πλήρες ωράριο,
  • όσους θέλουν να εργαστούν αλλά έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν πλέον ενεργά εργασία και
  • τους «σιωπηλούς» άνεργους που ψάχνουν μεν δουλειά αλλά δεν καταγράφονται διότι δεν είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουν καθήκοντα εντός δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, παρ’ότι το πρόβλημα της υπο-αξιοποίησης εμφανίζεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, στην Ελλάδα σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό.

Ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι πριν 11 χρόνια, στις αρχές του 2006, η υπο-αξιοποίηση του ελληνικού εργατικού δυναμικού υπολογίζεται στο 12,9%.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους η Eurostat υπολόγιζε την ανεργία κοντά στο 9,5%, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πως η πραγματική «τρύπα» ανήλθε έως και στο 18,5%. Όταν είχε πρωτοδημοσιευτεί η ανάλυση της Ευρωτράπεζας, πριν δύο μήνες, δεν έδινε στοιχεία για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη εντοπίζονται σημαντικές αποκλίσεις. Η Γερμανία και η Μάλτα είναι οι χώρες που εμφανίζονται να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση του πληθυσμού τους.