Θρίλερ με την καταβολή της δόσης 8,5 δισ. - Την αναβάλει ο ESM: «Λύστε πρώτα τις εκκρεμότητες»

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς πριν από λίγο το Δ.Σ των διοικητών του ΕSM ενέκρινε μεν το συμπληρωματικό Μνημόνιο όχι όμως την εκταμίευση.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο ESM ενέκρινε το αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όμως ασχολήθηκε και με τις εκκρεμότητες που απομένουν για να εκταμιευτεί η δόση, που αφορούν στους τρεις ξένους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και στην υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM», προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Απ’ την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%»

Ενώ νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», διαβεβαίωνε πως «δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί».