Η Τράπεζα της Ελλάδος ψαλιδίζει στο 1,6% την ανάπτυξη & προειδοποιεί για νέο Μνημόνιο!

Η Τράπεζα της Ελλάδας, εξαιτίας μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, και τη μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που αποδυνάμωσαν την αναπτυξιακή δυναμική, τελικά μειώνει στο 1,6%, από 2,5% την εκτίμησή της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 .

Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, εφόσον όμως συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Η παράταση της εκκρεμότητας (για το χρέος) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι» τονίζει.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη την εκτίμησή του ότι η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η συνακόλουθη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, θα βοηθήσουν στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία και θα διευκολύνουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Αρκεί να πραγματοποιηθούν εγκαίρως τα παραπάνω, όπως είπε, ώστε να επιταχύνουν την επάνοδο στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα και να σηματοδοτήσουν την έξοδο από την κρίση.